Meroë – Sudans underskattade pyramider
Pyramiderna i Giza är kanske världens mest kända byggnader, med rätta. Men längre söderut, i nuvarande Sudan, finns fler och betydligt mindre uppmärksammade pyramider.
Över 250 stycken reser sig ur sanden runt om i landet och flest av dem hittas i Meroë, den sista huvudstaden i det antika riket Kush, som på sin storhetstid på 700-talet f.kr. sträckte sig från Sudan till Medelhavet. Under en period erövrade de och styrde över Egypten, och de var kända för sin handel med järn, smycken, textiler och guld.
Pyramiderna fungerade som gravplatser åt kungligheterna som styrde riket och majoriteten av dem uppfördes mellan 300 f.kr och 350 e.fkr. De är mycket mindre än de i Egypten men byggda betydligt brantare. Idag finns Meroë med på UENESCOs världsarvslista.
Tyvärr förstördes omkring 40 av pyramiderna 1834, av den italienske exploatören Gieseppe Ferlini som sprängde av toppen på dem i jakt på en guldskatt. Till slut hittade han sitt byte: en samling guld- och silversmycken tillhörandes kandake (typ drottning) Amanishakheto, som styrde över Kush från 10.f.kr till 1 e.kr.
Men Ferlini hade inte räknat med att det skulle vara så svårt att sälja den. De flesta tvivlade på skattens äkthet, eftersom många i kolonialtidens Europa inte trodde att svarta afrikaner var kapabla till ett sånt vackert hantverk.
Flera år senare lyckades han till slut sälja den till Ludvig I, kungen av Bayern i nuvarande Tyskland. Skatten finns fortfarande kvar i landet, fördelat på Egyptenmuseerna i München och Berlin. På bilderna ser ni delar av den.
Dr. Abdelrahman Ali, chef på Sudans Public Antiquities and Museums Corporation, hoppas att landet ska få tillbaka den antika skatten, men tror att det hänger på att landet först uppfyller UENESCOs krav.