Den humanitära katastrofen i Demokratiska republiken Kongo, del 1
Demokratiska republiken Kongo (DRK) har i snart 140 år hört till världens mest krisdrabbade regioner. Detta trots, eller snarare på grund av, sina enorma naturtillgångar.
Den nuvarande situationen i det enorma landet beskrivs som en av världens värsta humanitära kriser av flera hjälporganisationer. Värst är det i de östra delarna. Mängder av civila dödas, det sexuella våldet är oerhört utbrett och hela sju miljoner människor har tvingats på flykt.
På TikTok och sociala medier sprids just nu en väldigt förenklad bild av vad konflikten handlar om. Som ungefär går ut på att allt våld är resultatet av västerländsk utsugning.
Det finns en tendens att ignorera afrikansk agens i den sortens analyser. Som att afrikanska nationer bara är spelplatser, att kontinentens ledare endast är schackpjäser som styrs av utomstående. Men som vanligt är allt mer komplicerat än så. Utvinningen av landets naturtillgångar är naturligtvis en komponent som möjliggör våldet, men inte den enda.
Som jag ofta upprepar förstår vi bättre det som sker idag om vi förstår historien. De kommande inläggen kommer därför vara en serie som på ett övergripande sätt ger bakgrund till det utbredda våldet.
Förklaringar till den nuvarande situationen kan hittas i belgiska kung Leopold II:s skräckvälde (1885-1908), belgiska statens kolonisering (1908-1960) och det Belgienstödda mordet på DRK:s första premiärminister Patrice Lumumba (1961). Men eftersom jag har skrivit om allt det tidigare, börjar den här serien istället med Mobutu – mannen som tog över efter Lumumba.
(Fortsättning i nästa inlägg.)
Läs mer: "DR Congo: Atrocities by Rwanda-Backed M23 Rebels" av Human Rights Watch (6 februari, 2023), ”Conflict in eastern DR Congo flares again" av Paul Lorgerie & Mimi Mefo Takambou för Deutsche Welle (25 oktober 2023), ”Conflict in the Democratic Republic of Congo" av Center for Preventive Action (31 oktober, 2023)