Det amerikanska Gullah/Geechee-folket & deras nära koppling till Afrika, del 1

South Carolinas så kallade Sea Islands, några av Gullah/Geechee-folkets hemvister.

South Carolinas så kallade Sea Islands, några av Gullah/Geechee-folkets hemvister.

I deltan, träskmarker och på småöar längs den östra kusten av South Carolina, Georgia och norra Florida lever ungefär en halv miljon svarta amerikaner med en särskild identitet. Mer än kanske någon annan afro-amerikansk grupp har de nämligen lyckats behålla en stark koppling till sina afrikanska rötter.

Karta över Gullah/Geechee-folkets spridning.

Karta över Gullah/Geechee-folkets spridning.

De kallas Gullah/Geechee och fördes under slaveriet till den amerikanska kusten från framför allt Angola och Senegambia. Med sig hade de stor kunskap om odlandet av afrikanskt ris, och när slavägarna upptäckte att riset frodades i den amerikanska södern anlades mängder av risplantage.

Gullah/Geechee-kvinnor.

Gullah/Geechee-kvinnor.

Något annat som de afrikanska slavarna förde med sig var malaria och gula febern. Myggor i sydöstra USA:s subtropiska klimat spred sjukdomarna till vita slavägare och nybyggare som, till skillnad från afrikanerna, inte hade byggt upp någon resistens och dog i massor. Som ett resultat lämnade många vita landsbygden och flyttade istället till städer i regionen.

De väldiga ekonomiska vinsterna som risplantagen genererade närde dock en växande import av afrikanska slavar och i början på 1700-talet fanns fler svarta slavar än vita fria i South Carolina.

Rädslan för malaria och gula febern som fick plantageägare och nybyggare att fly landsbygden gjorde att slavarna i dessa områden beblandades med vita i betydligt mindre skala än i stater som Maryland och Virginia. Följaktligen lyckades de i högre utsträckning behålla den kultur de hade med sig från sin hemkontinent.

Det amerikanska inbördeskrigets utbrott år 1861 skulle få Gullah/Geechee-folket att isoleras ytterligare.

Mer om det i nästa inlägg.

Läs mer: "The Gullah: Rice, Slavery, and the Sierra Leone-American Connection" av Joseph A. Opala (2006), ”Black Rice: The African Origins of Rice Cultivation in the Americas” av Judith Ann Carney (2009) och "African American Life in the Georgia Lowcountry: The Atlantic World and the Gullah Geechee" av Philip Morgan (2011).