Don Miguel de Castro – kongolesisk ambassadör till Nederländerna
Trots att kontakten mellan Europa och subsahariska Afrika präglades av den transatlantiska slavhandeln mellan 1500- och 1800-talet, finns undantag som visar att mer fredliga möten också ägde rum.
Ett av dem var mötet mellan Don Miguel de Castro, mannen på tavlan, och Fredrik Henrik av Oranien som var så kallad ståthållare i Republiken Förenade Nederländerna år 1643.
Två år tidigare hade nederländarna ankommit till kusten vid det som idag är Angola och erövrat den portugisiska kolonin Luanda. I processen allierade de sig med Kongo och Ndongo, två centralafrikanska riken som ville driva bort portugiserna.
Don Miguel de Castro var utsänd av ledaren för Sonho (nuvarande Soyo i Angola), som var en provins inom Kongoriket. Anledningen var en internkonflikt med kungen av Kongo och det var Don Miguel de Castros uppdrag att få nederländarna att gå med på att medla.
Förutom de Castro är två av hans tjänare avbildade, Diego Bemba och Pedro Sunda. Männen bär alla europeisk klädsel och betjänterna bär en elefantbete respektive en vävd låda, vilket tros vara gåvor till deras värd. Delar av Don Miguel de Castros utstyrsel tros däremot bestå av gåvor som han mottagit av nederländarna – ett tecken på det diplomatiska utbytet.
Tavlorna finns idag på Statens museum för konst i Köpenhamn.
Läs mer: "'Representing' Africa: Ambassadors and Princes from Christian Africa to Renaissance Italy and Portugal, 1402-1608" av Kate Lowe (2007), "The Art of Conversion: Christian Visual Culture in the Kingdom of Kongo" av Cécile Fromont (2014) och "Kongo: Power and Majesty" av Alisa LaGamma (2015).