Fort Karlsborg – det svenska slavfortet, del 2
Från Fort Karlborgs borggård leder ett par stora trädörrar ned i en tunnel. Varje trappsteg gör omgivningen mörkare och när man har kommit längst ned befinner man sig i ett rum där väggar, golv och tak består av sten.
I den här katakombliknande fängelsehålan kunde upp till 1000 män stängas in, i väntan på att skeppas iväg till Amerika ombord på slavfartygen.
Ett hål, tillräckligt litet för att en människa inte ska kunna ta sig ut genom det, är placerat högt upp på ena väggen, nästan vid taket. Hålet är den enda ventilationen. Idag hänger en glödlampa i taket, men när fortet användes var det kolsvart här. Det svaga skenet från lampan gör att man kan se de märken som fångarna rivit in på väggarna.
Eftersom så många människor trängdes i ett så litet utrymme fanns ingen plats att lägga sig. Och eftersom fångarna inte hade en toalett fylldes golvet med avföring, upp till 30 centimeter högt. Sjukdomar härjade fritt.
I ett mindre anslutande rum hölls 300-500 kvinnor och barn fängslade. Ofta kom slavdrivarna in i kvinnornas cell för att välja ut en eller flera av dem. Dessa kvinnor fördes sedan upp på borggården, där de tvättades innan de våldtogs.
Flera av guvernörerna som styrde fortet genom åren sägs ha deltagit i denna ritual. I de fallen radades kvinnorna upp nedanför guvernörens balkong, varpå han klev ut på den och valde den eller de han ville ha.
Dessa omänskliga fängelsehålor var ändå inte det värsta man kunde utsättas för på Fort Karlsborg. Det värsta hittas genom att gå igenom ett par andra trädörrar uppe på borggården.
Mer om det i nästa inlägg.
Läs mer: ”När Sverige upptäckte Afrika” av Lasse Berg (1997), ”Handelskompanier och kompanihandel – Svenska Afrikakompaniet 1649 – 1663 – En studie i feodal handel” av György Nováky (1990) och ”Den svenska slavhandelns fader” av Norrköpings-Tidningar (2014).