Funmilayo Ransome-Kuti & Fela Kuti: nigeriansk feminism & protestmusik, del 1
En oktoberdag år 1900 föddes Funmilayo Ransome-Kuti i staden Abeokuta i de sydvästra delarna av det som idag är Nigeria. Området var vid det här laget en brittisk koloni och hon blev som tonåring den första kvinnliga eleven på Abeokuta Grammar School, innan hon fick möjlighet att studera vidare i England mellan 1919 och 1923.
Tillbaka i Abeokuta började Ransome-Kuti arbeta som lärare. Men hon engagerade sig även samhälleligt. På tjugotalet ordnade hon läs- och skrivkurser för illitterata kvinnor, på trettiotalet drev hon en förskola och på fyrtiotalet grundade hon Abeokuta Ladies’ Club. Vad som började som en välgörenhetsorganisation för kvinnor som hade utbildats i västvärlden, blev med åren allt mer politisk, kom att inkludera även outbildade och hade som mest ett medlemsantal på 20 000 kvinnor.
Under det nya namnet Abeokuta Women’s Union drev Ransome-Kutis organisation en kamp för kvinnors rätt på arbetsmarknaden. Mellan 1946 och 1948 ledde hon exempelvis en kvinnorevolt mot Abeokutas orättvisa skattesystem som taxerade kvinnor mer än män. Protesten ledde till att Ladapo Ademola, ledaren av Abeokuta, abdikerade, att det ojämnställda skattesystemet upphörde och att det bereddes plats för kvinnor i det administrativa styret av området.
Under fyrtio- och början av femtiotalet kämpade Ransome-Kuti för kvinnors rösträtt och fortsatte den kamp som skulle göra henne till en av Västafrikas stora feministiska ikoner. Hon reste även mycket, för att berätta för omvärlden om kvinnors situation i Abeokuta. Några av dessa resor gick till Ungern, Kina och Sovjet, vilket under Kalla kriget-tider gjorde att hon skaffade fiender i både väst och på hemmaplan. Fiender som skulle komma att försvåra hennes liv avsevärt.
Fortsättning i nästa inlägg.
Läs mer: "Taxation, Women, and the Colonial State: Egba Women's Revolt" av Judith A. Byfield (2003) & "For Women and the Nation: Funmilayo Ransome-Kuti of Nigeria" av Cheryl Johnson-Odim och Emma Mba (1997).