Landet Punt

Egyptiska soldater under Hatshepsuts expedition till Punt.

Egyptiska soldater under Hatshepsuts expedition till Punt.

Antika egyptiska hieroglyfer beskriver ett mystiskt land beläget söder om Egypten. Ett land som egypterna verkade känna vördnad inför och som var rikt på många av de produkter som på den här tiden satte guldkant på vardagen. Riket kallades Punt och bedrev handel med Egypten från åtminstone 2614 f.kr.

Drottning Ati av Punt, avbildad i Hatshepsuts gravtempel

Drottning Ati av Punt, avbildad i Hatshepsuts gravtempel

Historiker är oense om var Punt låg, vissa pekar på Eritrea, andra på Somalia och vissa till och med på Jemen. Den mest kända handelsexpeditionen skedde under drottning Hatshepsuts styre år 1463 f.kr och på väggarna i hennes gravtempel i Egyptens Deir el-Bahr-område är resan porträtterad.

Det som avbildas på väggarna – giraffer, babianer, flodhästar, leoparder, elfenben, guld och myrra – stämmer väl överens med de djur och produkter som på den här tiden fanns vid Afrikas horn, vilket har fått de flesta historiker att placera Punt någonstans i Östafrika, kanske allra troligast i Somalia.

Den självstyrande somaliska regionen Puntland är döpt efter detta historiska rike och vissa har spekulerat i att den forntida somaliska staden Opone (i nuvarande Ras Xaafuun), som bland annat omnämns i antika grekiska skrifter, kan ha varit det som egyptierna refererade till som Punt. Punt kallades även ”Te Netjer”, ungefär ”Gud’s land”, vilket vittnar om högaktningen.

Läs mer: ”The Dictionary of Ancient Egypt” (1995) av Ian Shaw & Paul Nicholson och ”In Search of Myths & Heroes: Exploring Four Epic Legends of the World” (2005) av Michael Wood