Drottning Amanirenas & huvudet av en romersk kejsare
På 20-talet efter vår tideräkning gav den grekiska historikern och filosofen Strabon ut sitt verk ”Geographica”, en encyklopedi som redogjorde för de geografiska områden och folk som dåtidens antika medelhavsländer kände till.
I den 17:e delen av boken beskrev han delar av Nordafrika och Egypten, som då var en av Romarrikets provinser. Han nämnde bland annat strider som romarna haft mot soldater från Meroë, en stad som låg på gränsen av det han kallade den kända världen.
Meroë var huvudstaden i kungadömet Kush och som dominerade Nubien, de nordliga delarna av dagens Sudan. Han skrev att de leddes av en enögd kvinna, som vi idag känner till som kandake (typ ”drottning”) Amanirenas, som regerade år 40-10 före vår tideräkning.
År 24 f.v.t. plundrade hennes armé södra Egypten och återvände till Meroë med det avhuggna huvudet av en bronsstaty föreställande den romerska kejsaren Augustus. Denna typ av statyer var tänkta att påminna den egyptiska befolkningen om kejsarens obegränsade makt. Huvudet begravdes i Meroë under en trappa som ledde till ett tempel.
I över 1900 år låg huvudet kvar i sanden, tills det grävdes upp i ruinerna av staden år 1910. Huvudet är förvånansvärt välbehållet tack vare det torra klimatet. Statyn är gjord i brons, ögonens irisar är av kalkspat och pupillerna av glas.
Eftersom Sudan ingick i en koloni styrd av Storbritannien vid huvudets upphittande skickades statyn till The British Museum i London. Där hittas den än idag.
Läs mer: "Rome beyond The Southern Egyptian Frontier" av L.P. Kirwan (1957), ”The Meroë Head” av The British Museum (2015).