Kerma – det uråldriga riket som utmanade Egypten, del 1

Foto: Walter Callens.

Foto: Walter Callens.

Intill Nilen i norra Sudan reser sig den här drygt 4000 år gamla konstruktionen. Det är en så kallad deffufa och är den största av totalt tre som finns i landet.

Flervåningsbyggnaden sträcker sig omkring 20 meter över marken, är gjord av lersten och döljer även underjordiska kammare. Den brukade vara ett tempel och den religiösa mittpunkten i Kerma, en stad grundad 2500 år före vår tideräkning. Detta gör sannolikt staden till Afrikas äldsta urbana centrum utanför Egypten.

abe0e048-371f-4bb5-9987-bc7714772501.jpg

Länge antogs Kerma vara resterna av en egyptisk koloni, men sedan slutet på sjuttiotalet har nya utgrävningar visat att Kerma var huvudort i ett eget sofistikerat kungadöme. Riket livnärde sig på jordbruk och djurhållning, men den största källan till framgång var att deras position längs Nilen gjorde att fungerade som mellanhand i handeln mellan Egypten och Centralafrika.

Kerma var en viktig handelspartner för Egypten. Och med tiden en mäktig rival. Vid ett tillfälle var Kerma till och med nära att omkullvälta sin nordliga granne. Mer om det i nästa inlägg.

Läs mer: ”A Nubian Kingdom Rises” av archeology.org (2020), "The Nubian Pharaohs" av Charles Bonnet (2003).