Rysk trollfabrik expanderade till Ghana och Nigeria

Exempel på Facebook-annonser kopplade till ryska trollfabriker (Jon Elswick/AP).

Exempel på Facebook-annonser kopplade till ryska trollfabriker (Jon Elswick/AP).

De senaste åren har det skrivits mycket om Kinas växande intresse för – och inflytande i – Afrika. Nya järnvägar, broar och flådiga konferenslokaler byggs, men även militärt stöd ges. Vad Kina får i utbyte är ofta grumligare, men tillgång till naturliga resurser och utfiskning av hav är två exempel.

Det har skrivits desto mindre om Rysslands ökande involvering i Afrika. En nyhet som, åtminstone i Sverige, passerade obemärkt förbi är avslöjandet av ryska trollfabriker i Ghana och Nigeria.

Under det amerikanska presidentvalet 2016 jobbade ryska Internet Research Agency för att via sociala medier sprida osämja bland amerikanska väljare och påverka valet. Till exempel låg Internet Research Agency bakom sociala medier-konton som ”Woke Blacks” och ”Blacktivists” som uppmanade (svarta) läsare att inte rösta. Gruppen har sedan dess utvecklat sin taktik.

I mars 2020 avslöjade CNN exempelvis att gruppen delegerat delar av sin fejkade-nyheter-verksamhet till Ghana och Nigeria. Ett ghananskt företag – som påstås ha fått ekonomiskt stöd från Ryssland – anställde 16 unga ghananer som fick i uppdrag att starta konton och sprida information, i vissa fall i utbyte mot gratis boende.

Det var i detta hus, beläget i ett lugnt bostadsområde i Ghanas huvudstad Accra, som 16 unga ghananer (ovetandes?) jobbade som ryska internettroll.

Det var i detta hus, beläget i ett lugnt bostadsområde i Ghanas huvudstad Accra, som 16 unga ghananer (ovetandes?) jobbade som ryska internettroll.

Kontona var utformade så att de skulle framstå som amerikanska konton skapade av afroamerikaner. Informationen var utformad för att skapa ilska och splittring. De uppmanades även att posta mitt i natten ghanansk tid, så att de nådde en amerikansk publik när den var som mest aktiv.

En ung tjej som jobbade på trollfabriken hävdade för CNN att hon och de andra ghananerna hade intrycket att de spred seriös information, och inte förstod att de ingick i en rysk desinformationskampanj.

Seth Wiredu, ledare för det ghananska företaget, medger att han har ”ryska vänner” men förnekar att han tagit emot pengar för att sprida falska nyheter. När avslöjandet kom hade han startat en fabrik i Nigeria och hoppades på att expandera ytterligare.

Facebook och Twitter har stängt ned de konton som kan kopplas till komplotten. Men det är ingen vild gissning att nya försök kommer att göras. Det hela är en bra påminnelse om vikten av källkritik på internet. Dessutom är det här inte första gången Ryssland använder USA:s problem med rasism för att splittra den amerikanska befolkningen. Mer om det i nästa inlägg.

Läs mer: ”Russian election meddling is back -- via Ghana and Nigeria -- and in your feeds” av CNN, ”How Russia’s Troll Farm Is Changing Tactics Before the Fall Election” av The New York Times (2020), ”Facebook, Twitter remove Russia-linked accounts in Ghana targeting U.S.” av Reuters (2020), "Russian trolls are outsourcing to Africa to stoke US racial tension" av Tech Crunch (2020) och ”Russian-led troll network based in west Africa uncovered” av The Guardian (2020).