Cirkus Carl Hagenbeck, Hirsi Ige & den somaliska människoutställningen i Stockholm 1929
Kolonialutställningen i Stockholm 1931 var varken den första eller sista gången afrikaner visades upp i svenska så kallade människoutställningar. Redan 1899 kan man i DN hitta annonser för ”Den stora n***rkaravanen från Senegal” som hade premiär på Stockholms tivoli (där Skansen idag ligger) den 13 augusti samma år.
Annons för Cirkus Carl Hagenbeck, den 12 maj 1929. Foto: Stockholmskällan.
1929 var det dags igen. Från sin berömda djurpark i Hamburg anlände Cirkus Carl Hagenbeck till Sverige för en lång turné. Förutom elefanter och dresserade tigrar hade cirkusen med sig ”somalin****r”. Den 17 maj var det stockholmspremiär för uppvisningen som ägde rum på Stallmästaregården intill Brunnsviken.
Gruppen kom från Somaliland och leddes av Hirsi Ige, som marknadsfördes som en ”afrikansk krigare”. Under gruppens vistelse i Sverige träffade de Gerhard Lindblom, föreståndare på Etnografiska museet, och överlämnade fyra föremål från sitt hemland.
Ur DN, den 5 juni 1929.
Efter uppvisningen i Stockholm drog cirkusen vidare till Göteborg och därefter till Oslo. 1932 skulle en människoutställning anordnas på Djurgården i Stockholm. Mer om den i nästa inlägg!
Läs mer: ”Lilliputtar, strippor och exotiska stammar – En studie över mänskliga attraktioner på tivoli Gröna Lund under 1900-talet” av Bodil Hasselgren vid Uppsala universitet (2015), ”Hirsi Ige från Brittiska Somaliland” av Stockholmskällan och Dagens Nyheter den 20 april, 18 maj, 1 juni, 5 juni & 11 augusti (1929).