Mary Seacole – Krimkrigets räddare i nöden, del 4
Nollnoll- och tiotalets nya intresse för Mary Seacole och hennes bedrifter har även fört med sig kritiker. Medlemmar av The Nightingale Society, vars syfte är att sprida kunskap om Florence Nightingales betydelse för reformer inom sjukvården, menar att Seacole har fått oförtjänt mycket utrymme. De har hävdat att hon i jämförelse med Nightingale inte bistod med riktig sjukvård under Krimkriget utan istället sålde te, mackor och vin till stridens åskådare.
Som en följd rapporterades det att det 2012 fanns planer på att ta bort Seacole namn ur den nationella läroplanen. Seacoles försvarare menade att försöken att underminera hennes insatser har att göra med en eurocentrisk syn på sjukvård, och att hennes kritiker underskattar effektiviteten av Seacoles traditionella jamaicanska- och västafrikanska läkekonster. Många vidhöll också att kritiken hade rasistiska undertoner eftersom vissa hellre ser att Florence Nightingale, från en vit välbärgad familj, framhålls som en brittisk hjälte framför Seacole, en svart jamaican.
Efter protester beslutades det 2013 att Seacole skulle få vara kvar i läroplanen
Informationen om Seacole och Nightingales relation är knapphändig men vi vet att de träffades åtminstone en gång, på sjukhuset i Scutari som Nightingale använde som bas under Krimkriget. Där ska Seacole ha övernattat en kväll, och båda har citerats med att prata väl om varandra. Men i ett brev skickat till hennes svåger 1870 visade Nightingale viss aversion mot Seacole, genom att avslöja att hon förbjöd hennes anställda sjuksystrar från att synas med Seacole och anklaga Seacoles The British Hotel för att vara en plats med mycket fylla och oanständigt beteende.
Läs mer: ”Mary Seacole by Jane Robinson” av The Independent (2005), ”Mary Seacole Was Kind and Generous, but Was No ‘Pioneer Nurse’” av Lynn McDonald för The Guardian (2014), ”Wonderful Adventures of Mrs. Seacole in Many Lands” av Mary Seacole (1857) och "Mary Seacole: The Charismatic Black Nurse Who Cecame a Heroine of the Crimea" av Jane Robinson (2004).